Biografía
Kirjailija Maritza Núñez (s. 1958, Lima, Peru, nyk. Suomen kansalainen), kirjailija, suoritti diplomikuoronjohtajan ja Master of Arts -tutkinnon v. 1986 Gnesinin musiikkikorkeakoulussa.
Maritza Núñez on julkaissut yhdeksan runokokoelmaa, kolmetoista näytelmää, yhden pienoisromaanin, yhden kertomuskokoelman ja yksittäisiä runoja. Sen lisäksi hän on kirjoittanut oopperalibrettoja, muita näytelmiä ja runoja ja tekstejä moniin sävellyksiin.
Maritza Núñez on kirjoittanut kamarioopperalibreton A la luz de la oscuridad (1999 ), Niña de cera (Gabriela Mistral nainen joka keksi oman elämansä) ja El libro de los reyes ( Kuninkaiden kirja ) sekä musiikkiteoksien tekstejä ja runoja, mm. Olento (1993). Hän on kirjoittanut tekstejä moniin lauluihin, joiden musiikin ovat säveltäneet mm. Kalevi Aho, Timo-Juhani Kyllönen, Kaj Chydenius, Keiko Fujiie ja Alfonso Padilla.
Yhdessä Alfonso Padillan kanssa hän on julkaissut Musica Borealis -kirjasen (Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus, 1996) ja toimittanut De penas y contentamientos. Encuentro con el universo de Carmen Luz Bejarano (Helsinki-Madrid, Instituto Iberoamericano de Finlandia, 2003).
Kuoronjohtajana (1986–94) Maritza Núñez on johtanut kuoroja Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Bulgariassa, Chilessä, Perussa, Chilessä, Argentiinassa ja Uruguayssa, levyttänyt kolme CD:tä ja julkaissut kuorosovituksiaan. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa (musiikkitiede), Sibelius-Akatemialla sekä Espoon musiikkiopistossa. Suomen YLE on tehnyt hänestä kolme dokumenttielokuvaa. Perun televisio on tehnyt lukusia keskusteluohjelmia hänen kanssa.
Maritza Núñez on ohjannut näytelmiä ja kamarioopperan Perussa, Chilessä, Japanissa ja Espanjassa. Hän kantaesitti monologinsa Tango solo huhtikuussa 2004 Helsingissä ja esitti sen myös Limassa.
Sueños de una tarde dominical -näytelmä (julkaistu v. 2000, Madridissa, 2003 USA:ssa) sai María Teresa León 1999 -palkinnon ( Sunnuntai-illan unelmia , suom. Pentti Saaritsa). Näytelmä sai ensi-iltansa Limassa 14.8.2000. Esityksiä kertyi 45. Euroopan ensi-iltansa näytelmä sai 16.2.2001 Turun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Keväällä 2004 sitä esitettiin Kaliforniassa, USA:ssa (California Repertory Company: “A masterpiece of contemporary theater”). Espanjalainen ensi-ilta oli elokuussa 2004 Málagassa.
Hänen näytelmänsä Gabriela Mistral — nainen joka keksi oman elämänsä esitettiin Jurkka-teatterissa, Helsingissä viisikymmentä kertaa (suom. Pentti Saaritsa, ohjaus Laura Jäntti, roolissa Kristiina Elstelä, ensi-ilta 12.11.1995). Tämä versio esitettiin kolme kertaa Tampereen Teatterikesä-festivaalilla elokuussa 1995 sekä Perussa ja Chilessä syys- ja lokakuussa samana vuonna. Núñez ohjasi saman näytelmän alkuperäiskielellä Chilessä (ensi-ilta 11.8.95 Teatro Apoquindossa, roolissa Orietta Escámez). Tämä versio esitettiin myös v. 1995 teatterifestivaalilla Venezuelassa. Samasta teoksesta japanilainen säveltäjä Keiko Fujiie sävelsi kamari-oopperan, jonka kantaesitys oli Green Festival -tapahtumassa huhtikuussa 1996 Tokiossa ja Kyotossa ja sen ohjasi Maritza Núñez itse. Solistina esiintyi Anna-Lisa Jakobsson. NHK, japanilainen TV-yhtiö taltioi Tokion esityksen ja se lähetettiin marraskuussa 1996. Maaliskuussa 1998 Niña de cera -monologi esitettiin Limassa 19 kertaa Katolisen yliopiston Kulttuurikeskuksen teatterissa. Ohjaajana oli Yvonne von Möllendorff ja näyttelijänä Pilar Núñez. Tämä versio esitettiin Nicaraguassa monologifestivaalilla heinäkuussa 1998 ja La Pazissa (Boliviassa) 1999.
Alfonso Padillan Núñezin tekstiin säveltämä ooppera A la luz de la oscuridad (Pimeyden valossa) kantaesitettiin Viitasaaren nykymusiikkifestivaalilla (solistina Anna-Lisa Jakobson, ohjannut Kaisa Korhonen). Esitys lähti myös kiertueelle Venezuelaan (A Tempo -nykymusiikkifestivaali) ja Peruun.
Marraskuussa 2005 Núñezin Kullervo-näytelmä sai ensi-iltansa Malagassa, näyttelijänä Rafael Casado ja ohjaajana Maritza Núñez. Esityksiä oli eri kaupungeissa Espanjassa.
Maritza Núñez on luennoinut suomalaisesta nykyteatterista ja nykydraama-kirjallisuudesta eri yliopistoissa ja tilaisuuksissa Etelä-Amerikassa ja Espanjassa. Hän on myös tehnyt suomalaista kulttuuria koskevia radio-ohjelmia, mm. Musica Borealis –sarjassa Perussa.
Hän on luennoinut omasta tuotannostaan ja pitänyt lukuisia omia runoiltoja myös muusikkojen ja näyttelijöiden kanssa monissa maissa.